Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De combinatie chronische hyperventilatie en roken

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Roken als eventuele oorzaak van chronische hyperventilatie

Dat chronische hyperventilatie vaak veroorzaakt wordt door stress, frustraties en angsten is algemeen gekend. Maar daarnaast kan roken ook een oorzaak zijn van chronische hyperventilatie.

Vooral als men de gewoonte heeft om de rook te inhaleren, is men sterk blootgesteld aan hyperventilatie. Eigenlijk ben je op het moment dat je inhaleert al aan het hyperventileren; aangezien je dan dieper ademt dan gewoonlijk. Dit zorgt ervoor dat het koolzuurgas vermindert en dat de zuurtegraad in het bloed stijgt.

Chronische hyperventilatie vertoont volgende symptomen:

- vermoeidheid
- slecht slapen
- klam zweterig gevoel,
- benauwdheid
- het gevoel dat men gaat flauw vallen
- hartkloppingen
- beklemmend gevoel in de borst
- wazig zicht en geluid anders waarnemen (doffer)


Via roken langs paniekaanvallen richting chronische hyperventilatie

Men heeft wetenschappelijk aangetoond dat roken de kans vergroot om een paniekaanval te krijgen. Op die manier is de baan naar chronische hyperventilatie volledig open. Aanvallen van hyperventilatie worden namelijk heel vaak door angst en paniek veroorzaakt. Men gaat er van uit dat de nicotine de reden is waarom rokers vlugger de neiging hebben tot paniekaanvallen.

Daarnaast is het ook zo dat roken de werking van medicijnen ernstig kan verminderen. Aangezien mensen met chronische hyperventilatie vaak antidepressiva krijgen, zou het kunnen dat het roken de efficiëntie van deze medicijnen vermindert.


Chronische hyperventilatie: een goede reden om te stoppen met roken

Roken heeft dan wel geen goede invloed op chronische hyperventilatie; toch moet men er op bedacht zijn dat stoppen met roken ook een reden kan zijn om een aanval van hyperventilatie uit te lokken. Ook kan het stoppen met roken de symptomen van een aanval nog erger maakt. Dit is niet zo verbazingwekkend als men weet dat roken vaak gezien wordt om de stress af te weren. Toch kan het feit dat stoppen met roken de aanval van hyperventilatie verergert geen argument zijn om het niet te doen. Het is namelijk zo dat dit slechts een tijdelijk fenomeen is. Je kan het trouwens handig ontwijken. Zo is het goed dat je een alternatief verzint voor de momenten waarop je normaal gezien zou roken. Probeer op die momenten iets anders te doen (wat je graag doet uiteraard) zodat je aandacht van het roken weggehaald wordt. Na verloop van tijd zal je merken dat je je toch meer ontspannen voelt zonder te roken.