Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Chronische hyperventilatie: een forum om je uit te spreken

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Forum over chronische hyperventilatie

Hyperventilatie wil zeggen: te snel of te diep ademhalen. Wanneer dit te lang blijft aanhouden, verliest het lichaam teveel kooldioxide en verandert de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed. Hyperventilatie kan bijvoorbeeld optreden wanneer iemand angstig of gespannen is. Ook al lijkt een aanval van hyperventilatie zeer ernstig, toch is dit op zich niet gevaarlijk.

 

Niet-psychologische oorzaken die leiden tot chronische hyperventilatie

Over de juiste oorzaken van chronische hyperventilatie tast men nog redelijk in het duister. Men vermoedt dat er zowel psychologische als niet-psychologische oorzaken zijn. Zo gaat men er van uit dat de oorzaak voornamelijk in de psychologische richting moet gezocht worden. Toch wordt er niet uitgesloten dat er ook een aantal lichamelijke oorzaken kunnen zijn. Men denkt hierbij aan astma, longontsteking, lage pijngrens, bloedarmoede, klachten van het hart, koorts suikerziekte, ziektes aan lever of nieren, te hoog progesterongehalte, de ziekte van Pfeiffer (ook wel klierkoorts genoemd). Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die een aanval van hyperventilatie kunnen uitlokken zoals hoogtevrees.

 

Psychologische oorzaken die kunnen leiden tot chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie ontstaat doorgaans na dat men een acute aanval van hyperventilatie heeft meegemaakt. Een acute aanval ontstaat door een situatie van stress, angst, of negatieve emotionele gevoelens. Zo kan de dood van iemand met wie men nauw verwant was aanleiding geven om geregeld een aanval te krijgen van hyperventilatie. In dezelfde categorie hebben we echtscheidingen, het werk kwijt geraken, een belangrijk materieel bezit (bijvoorbeeld een huis) kwijt geraken. Na een acute aanval van hyperventilatie omwille van deze factoren, ontstaat vaak een chronische hyperventilatie. Bij chronisch hyperventileren heeft men constant klachten, maar dan in zwakkere mate dan de klachten die optreden bij een acute aanval. Ook al zijn de klachten in mindere mate aanwezig, toch kunnen zij het levenscomfort van iemand grondig hinderen. Het duurt doorgaans een hele poos vooraleer men door heeft dat men aan chronische hyperventilatie lijdt.


Een foute levensstijl kan ook aanleiding geven tot chronische hyperventilatie

Een foutieve levensstijl kan er ook voor zorgen dat men lijdt aan chronische hyperventilatie. Zo wordt roken waarbij men de rook inademt vaak gezien als oorzaak om tot chronische hyperventilatie te komen. Door constant de rook in te ademen, ademt men dieper dan nodig. Dit kan op termijn aanleiding geven tot het syndroom van chronische hyperventilatie.
Het gebruiken van bepaalde producten kan eveneens het ontstaan van chronische hyperventilatie bevorderen. Zo is het veelvuldig gebruik van cafeïne, alcohol of drugs sterk af te raden. Niet alleen omdat het sowieso ongezond is, maar ook en vooral omdat het aanleiding kan geven tot chronische hyperventilatie.

Verder kan men het zelfbeeld ook zien als een fout in de levensstijl. Mensen met chronische hyperventilatie hebben vaak een zeer laag zelfbeeld. Nochtans willen ze alles perfect doen en dat kan er toe leiden dat zij gefrustreerd geraken. Ook eenzaamheid zou het risico op chronische hyperventilatie kunnen opdrijven.